KUĆNE BILjKE ČISTE VAZDUH OD OTROVA ZA KRATKO VREME

 

Svemirska agencija NASA je proučavala kućne biljke koje mnogi imaju i otkrili da neke bolje filtriraju vazduh i uklanjaju isparljive organske spojeve. Izdvojili su 6 kućnih saveznika. Ove kućne biljke čiste vazduh od plesni i otrova za samo 6 sati. Nabavite nekoliko biljaka sa liste i udišite čistiji vazduh. Biljke u domu ne samo da su zaslužne za više kiseonika, već neke od njih imaju sposobnost čišćenja vazduha od otrova i plesni, a time ga ukućani manje udišu, što je svakako odlično za zdravlje. One filtriraju vazduh od, na primer, raznih građevinskih materijala, boja, prašine … To nisu samo „babske priče“ – već je NASA došla do tog zaključka nakon proučavanja kućnih biljaka. Otkrili su da neke vrste bolje filtriraju vazduh i uklanjaju isparljive organske spojeve od drugih, piše Health ektremist.

Top 6 biljaka koje je poželjno imati u kući:

aloje vera1

 

ALOJA

 

 

 

 

 

1. Aloja –  ona je odlična za podizanje nivoa kiseonika u vašem domu. Takođe, otkrili su da efikasno apsorbuje formaldehid, ugljen dioksid i ugljen monoksid. Jedna aloja postiže što devet bioloških pročišćivača vazduha.

 

 

zeleni ljiljan

 

 

 

ZELENI LJILJAN

 

 

 

 

2. Zeleni ljiljan (Chlorophitum comosum) – sposobna je obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvetom. Odlično apsorbuje otrove iz vazduha kao što su formaldehid, stiren te ugljen monoksid i benzen. Jedna biljka efikasno će “ispeglati” prostor od 200 kvadratnih metara.

 

 

bršljan

 

 

BRŠLJAN

 

 

 

 

 

3. Bršljan (Hedera Helik) – ovu biljku bi definitivno baš svako trebao imati u kući. Bršljan uklanja 60 posto plesni iz vazduha i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.

Ljiljan mira

 

 

 

LJILJAN MIRA

 

 

 

 

4. Ljiljan mira (Spathiphillum „Mauna Loa“) – odlično uklanja hemijske otrove iz vazduha. Ova kućna biljka filtrira benzen iz vazduha kao i formaldehid i trikloretilen.

 

 

svekrvin jezik

 

 

 

SVEKRVIN JEZIK

 

 

 

 

 

 

5. Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata „Laurentiu“) – idealna kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo do ništa svetla za fotosintezu. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kiseonik proizvodi i noću.

 

 

fikus

 

 

 

 

FIKUS

 

 

 

 

6. Fikus (Ficus Elastica) – osobito je efikasna u čišćenju vazduha od formaldehida. Takođe ne trebaju puno svetla i lako je brinuti za njih, nisu zahtevne. Ali, pripazite da li imate malu decu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni.

 

NASA kaže da bi trebalo imati između 15-18 ovih biljaka za prostor od 500 kvadratnih metara. Znači, za 80 „kvadrata“ dovoljno je 3-4 komada.

Ne zaboravite jednu staviti u spavaću sobu jer i u njoj provodimo puno vremena.

Advertisements

About Admin Pinhole

Sve nesto lepo. Zdrava rec, zdrava misao, zdravi ljudi..

Posted on October 8, 2015, in Ko su ,sta su ,cemu sluze? and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: