KUĆNE BILjKE ČISTE VAZDUH OD OTROVA ZA KRATKO VREME

 

Svemirska agencija NASA je proučavala kućne biljke koje mnogi imaju i otkrili da neke bolje filtriraju vazduh i uklanjaju isparljive organske spojeve. Izdvojili su 6 kućnih saveznika. Ove kućne biljke čiste vazduh od plesni i otrova za samo 6 sati. Nabavite nekoliko biljaka sa liste i udišite čistiji vazduh. Biljke u domu ne samo da su zaslužne za više kiseonika, već neke od njih imaju sposobnost čišćenja vazduha od otrova i plesni, a time ga ukućani manje udišu, što je svakako odlično za zdravlje. One filtriraju vazduh od, na primer, raznih građevinskih materijala, boja, prašine … To nisu samo „babske priče“ – već je NASA došla do tog zaključka nakon proučavanja kućnih biljaka. Otkrili su da neke vrste bolje filtriraju vazduh i uklanjaju isparljive organske spojeve od drugih, piše Health ektremist.

Top 6 biljaka koje je poželjno imati u kući:

aloje vera1

 

ALOJA

 

 

 

 

 

1. Aloja –  ona je odlična za podizanje nivoa kiseonika u vašem domu. Takođe, otkrili su da efikasno apsorbuje formaldehid, ugljen dioksid i ugljen monoksid. Jedna aloja postiže što devet bioloških pročišćivača vazduha.

 

 

zeleni ljiljan

 

 

 

ZELENI LJILJAN

 

 

 

 

2. Zeleni ljiljan (Chlorophitum comosum) – sposobna je obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvetom. Odlično apsorbuje otrove iz vazduha kao što su formaldehid, stiren te ugljen monoksid i benzen. Jedna biljka efikasno će “ispeglati” prostor od 200 kvadratnih metara.

 

 

bršljan

 

 

BRŠLJAN

 

 

 

 

 

3. Bršljan (Hedera Helik) – ovu biljku bi definitivno baš svako trebao imati u kući. Bršljan uklanja 60 posto plesni iz vazduha i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.

Ljiljan mira

 

 

 

LJILJAN MIRA

 

 

 

 

4. Ljiljan mira (Spathiphillum „Mauna Loa“) – odlično uklanja hemijske otrove iz vazduha. Ova kućna biljka filtrira benzen iz vazduha kao i formaldehid i trikloretilen.

 

 

svekrvin jezik

 

 

 

SVEKRVIN JEZIK

 

 

 

 

 

 

5. Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata „Laurentiu“) – idealna kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo do ništa svetla za fotosintezu. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kiseonik proizvodi i noću.

 

 

fikus

 

 

 

 

FIKUS

 

 

 

 

6. Fikus (Ficus Elastica) – osobito je efikasna u čišćenju vazduha od formaldehida. Takođe ne trebaju puno svetla i lako je brinuti za njih, nisu zahtevne. Ali, pripazite da li imate malu decu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni.

 

NASA kaže da bi trebalo imati između 15-18 ovih biljaka za prostor od 500 kvadratnih metara. Znači, za 80 „kvadrata“ dovoljno je 3-4 komada.

Ne zaboravite jednu staviti u spavaću sobu jer i u njoj provodimo puno vremena.

About Admin Pinhole

Sve nesto lepo. Zdrava rec, zdrava misao, zdravi ljudi..

Posted on October 8, 2015, in Ko su ,sta su ,cemu sluze? and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: